Now Reading: Ποιος είναι ο αντίκτυπος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην κοινωνία;

Loading
svg
Open

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην κοινωνία;

11/09/20231 min read

COVID-19, το νέο φυσιολογικό που επιβλήθηκε παγκόσμια σαν μια νέα κανονικότητα. Φυσικά όλοι είστε εξοικειωμένοι με αυτό για το οποίο μιλάω…. Η πανδημία COVID-19 άλλαξε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι, του διαδικτυακού σχολείου, του διαδικτυακού κολεγίου και των αγορών. Λοιπόν, οι ηλεκτρονικές αγορές ή το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν παρόντες στην προ-COVID εποχές, αλλά κανείς δεν αναγνώριζε τη δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου τότε.

Ο COVID-19 απλά έδωσε ώθηση σε όλα τα ψηφιακά πράγματα που ήταν πάντα εκεί, αλλά δεν μας απασχολεί πολύ αυτό. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξοικονομεί πολύ χρόνο, αλλά δεν το χρησιμοποίησαν πολλοί πριν από την εποχή του COVID, και τώρα όλοι βασίζονται στο Διαδίκτυο για αγορές από την άνεση του σπιτιού τους. Έτσι δεν είναι;

Τώρα τίθεται το ερώτημα: τι είναι πραγματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τον ίδιο τον όρο, εδώ το E σημαίνει Ηλεκτρονικό και εμπόριο, η δραστηριότητα της αγοράς και της πώλησης, οπότε αν ενώσουμε και τους δύο όρους μαζί, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η αγορά ή η πώληση μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου ονομάζεται ηλεκτρονικό εμπόριο. Τώρα χρειαζόμαστε συνδέσεις μεταξύ ενός υπολογιστή σε έναν άλλο, και έτσι το Διαδίκτυο παίζει καθοριστικό ρόλο στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Έτσι, όποιος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να συμμετέχει στη δραστηριότητα ηλεκτρονικού εμπορίου. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελείται από δύο τύπους:

  • Ψώνια
  • Διαπραγμάτευση μετοχών

Όλοι γνωρίζουμε τις ηλεκτρονικές αγορές και οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να τις έχουμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά. Πολυκαταστήματα όπως το Public, Πλαίσιο, Κωτσοβολος   είναι μερικά παραδείγματα ηλεκτρονικών καταστημάτων. Υπάρχουν ορισμένοι ιστότοποι που παρέχουν μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος αλλά σχεδόν όλες οι αλυσίδες τώρα πλέον παρέχουν μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων (marketplace). Από την άλλη, αν μιλάμε για διαπραγμάτευση μετοχών, πριν από μερικά χρόνια ήταν τόσο δύσκολο για τους απλούς ανθρώπους να το καταλάβουν. Όπως δεν είχαν πολλές γνώσεις. Τώρα πολλοί περισσότεροι χρησιμοποιούν ενεργά μετοχές και η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό έχει φτάσει σε πολλούς. Αυτό οφείλεται στη χρήση του διαδικτύου ακόμη και από τους απλούς ανθρώπους.

Επιρροή στον Χρήστη

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει την αντίληψη για τις επιχειρήσεις. Έχει επηρεάσει κάθε άτομο που ήταν μέρος της επιχείρησης, είτε καταναλωτής, πωλητής, διαφημιστής είτε το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο. Σήμερα το διαδίκτυο γίνεται μέρος της ζωής μας, γεγονός που μας εξοικονομεί πολύ χρόνο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε να πηγαίνουμε σε τράπεζες κάθε μέρα για μικρές συναλλαγές και όλα αυτά. Ασχολούμαστε με τόση δουλειά που δεν έχουμε χρόνο για ψώνια και εδώ μπαίνει στο προσκήνιο το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο προσφέρει άνεση, ευκολία και το σημαντικότερο χρόνο.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά, ταυτόχρονα, έχει και ορισμένους περιορισμούς. Ας αξιολογήσουμε προσεκτικά το ηλεκτρονικό εμπόριο:

Πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι μόνο ωφέλιμο για τους πελάτες αλλά είναι επίσης ωφέλιμο για τους πωλητές. Ας συζητήσουμε μερικά πλεονεκτήματα της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου:

Παγκόσμιες Αγορές:

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την επιχείρησή σας χωρίς γεωγραφικούς φραγμούς. Για παράδειγμα, εάν ο κος Γιάννης έχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιχειρήσεων στην Πάτρα, τότε μπορεί να πουλάει μόνο στην πόλη του, αλλά όταν έχει την ίδια επιχείρηση στο διαδίκτυο, τότε μπορεί να στοχεύσει το κοινό του παγκοσμίως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τεράστιες δυνατότητες.

Εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους:

Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να εξοικονομήσει λειτουργικά κόστη που βοηθά και πάλι τον πωλητή να κερδίσει περισσότερα κέρδη.

Σπουδαία επιλογή:

Στα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι καταναλωτές έχουν πολλές επιλογές αγαθών καθώς μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα τους από οπουδήποτε στον κόσμο. Επίσης, ο πωλητής δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον χώρο καθώς το κατάστημα είναι online, ώστε να μπορεί να προσφέρει πολλά προϊόντα και για όσο θέλει.

Κερδίζει χρόνο:

Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξοικονομεί επίσης χρόνο, καθώς και η διαδικασία επιλογής και πληρωμής στις ηλεκτρονικές αγορές είναι αρκετά σύντομη. Δεν απαιτείται να πάτε σε παραδοσιακά καταστήματα, επομένως εδώ μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο ταξιδιού.

Χαμηλότερες τιμές:

Σε ένα κατάστημα εκτός σύνδεσης (φυσικό), εμπλέκονται πολλοί μεσάζοντες.  Λόγω αυτού, οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Στην περίπτωση των διαδικτυακών αγορών, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει απευθείας από τον παραγωγό. Επίσης, η διαδικτυακή αγορά επεκτείνεται παγκοσμίως, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προς όφελος τελικά των καταναλωτών.

Διαθεσιμότητα πληροφοριών:

Κάθε άτομο μπορεί να συγκρίνει τα προϊόντα, να διαβάσει την κριτική και στη συνέχεια να αγοράσει το προϊόν.

Ευκολία:

Ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η ευκολία, από τον καναπέ ή μια καρέκλα γραφείου μπορείτε να παραγγείλετε το προϊόν σας και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πάρετε το προϊόν σας στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε καταστήματα, αλλά μόνο χρειάζεστε μια συσκευή και καλό internet.

Στιγμιαία αγορά:

Μπορείτε να αγοράσετε ψηφιακά προϊόντα, όπως μουσική και ηλεκτρονικά βιβλία και να τα κατέβασε ταυτόχρονα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να πάει σε φυσικό καταστήματα και να περιμένει το προϊόν του.

Διαδικτυακή διαφήμιση:

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτό το σημείο ενώ συζητούν τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει διευρύνει το πεδίο της διαφήμισης. Σήμερα, ο πωλητής μπορεί να εμπορευτεί το προϊόν του μέσω email marketing και μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός περιορισμένου προϋπολογισμού και μπορεί να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους. Η διαδικτυακή διαφήμιση έχει πολλές δυνατότητες.

Μειονέκτημα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Όλα στον κόσμο έχουν δύο πλευρές η μία είναι καλή και η άλλη κακή. Έχουμε συζητήσει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τώρα, ας συζητήσουμε τα μειονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κόστος εκκίνησης:

Το πρώτο είναι το κόστος εκκίνησης το οποίο είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τις φυσικές επιχειρήσεις. Καθώς πρέπει να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο, χρειάζεστε εξειδικευμένο πλάνο και εξειδικευμένο υπάλληλο για την επιχείρησή σας, κάτι που σας κοστίζει και πάλι.

Ανταγωνισμός:

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ο ανταγωνισμός. Η σύνδεση στο διαδίκτυο σημαίνει ότι ανταγωνίζεστε σε μια τεράστια παγκόσμια αγορά. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να μην έχει άμεσα κέρδη και υπάρχουν κάποιες φορές που η εταιρεία κλείνει καθώς δεν είναι σε θέση να αποφέρει κέρδη γρήγορα.

Λείπει η ανθρώπινη επαφή:

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ότι του λείπει η ανθρώπινη επαφή. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά ζώα, μας αρέσει να αλληλεπιδρούμε με νέους ανθρώπους. Επίσης, το ανθρώπινο άγγιγμα δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πωλητή και πελάτη. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις κοσμημάτων πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια εμπόδια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Ποιότητα προϊόντος:

Δεν υπάρχει εγγύηση για την ποιότητα του προϊόντος, καθώς το άτομο που αγοράζει το αγαθό εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των εικόνων. Πολλές φορές η εικόνα του προϊόντος και το προϊόν δεν ταιριάζουν. Για παράδειγμα, πήγατε σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου και αγοράσατε ένα μπλε φόρεμα αλλά μετά την παράδοση, το μπλε χρώμα φαίνεται αρκετά διαφορετικό.

Πολιτιστικά εμπόδια:

Δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στοχεύει πελάτες από όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και ιστορία που επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Μερικές φορές υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο και αυτό δημιουργεί εμπόδιο στον πωλητή.

Νομικά ζητήματα:

Όλοι γνωρίζουμε ότι η νομοθεσία διαφέρει από χώρα σε χώρα και επίσης πολλές χώρες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης νόμων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, όταν έχει συμβεί κάποια παραβίαση, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς δεν γνωρίζουν όλοι οι νόμοι στον κυβερνοχώρο.

Με λίγα λόγια:

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και πόσο ισχυρό είναι. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει τόσο ισχυρό κατά την περίοδο του COVID. Εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν τα προϊόντα τους μέσω Διαδικτύου, καθώς δεν θέλουν να ρισκάρουν τη ζωή τους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ωφέλιμο τόσο για τους πελάτες όσο και για τους πωλητές, αλλά ταυτόχρονα, έχει ορισμένα μειονεκτήματα όπως απειλή για την ιδιωτική ζωή, έλλειψη ανθρώπινης επαφής κ.λπ.

Spiros Andriotis

Είμαι δημιουργός καινοτόμων ιδεών, με ανοιχτό μυαλό και ενθουσιώδης για τις επιχειρηματικές προκλήσεις. Η άποψη χρειάζεται μερίδιο γνώσης και εμπειρίας. Το ρίσκο είναι για λίγους και τολμηρούς & η δικαίωση έρχεται με την υπομονή .και την επιμονή στο στόχο ....

Loading
svg