Now Reading: Οι πέντε ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει κάθε CEO για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του

Loading
svg
Open

Οι πέντε ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει κάθε CEO για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του

10/09/20231 min read

Το μέλλον των επιχειρήσεων είναι πράσινο. Ως Διευθύνων Σύμβουλος, η μπάλα είναι στο γήπεδο σας για να κάνετε τη βιωσιμότητα αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής σας. Η διασταύρωση επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών παρουσιάζει μια σειρά προκλήσεων και ευκαιριών. Για να περιηγηθείτε σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο, ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα που κάθε ηγέτης πρέπει να σκέπτεται.

Πώς ευθυγραμμίζεται η βιωσιμότητα με την επιχειρηματική στρατηγική σας;

Η αποστολή της επιχείρησής σας θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αντίκτυπό της στον κόσμο. Πάρτε την Παταγονία ως παράδειγμα. Ο λόγος ύπαρξής τους δεν είναι απλώς να πουλούν προϊόντα, αλλά να κάνουν απτή διαφορά. «Φτιάξτε το καλύτερο προϊόν, μην προκαλέσετε περιττή ζημιά, χρησιμοποιήστε τις επιχειρήσεις για να εμπνεύσετε και να εφαρμόσετε λύσεις στην περιβαλλοντική κρίση». Αυτό δεν είναι απλώς ένα σύνθημα – είναι ένα μοντέλο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στο DNA τους.

Πώς μετράτε και αναφέρετε τις επιδόσεις σας στη βιωσιμότητα;

Η διαφάνεια δεν είναι απλώς ένα τσιτάτο. είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης. Οι ηγέτες πρέπει να είναι ανοιχτοί σχετικά με τις προσπάθειες βιωσιμότητας, τους θριάμβους και τις δοκιμασίες τους. Η Unilever έχει θέσει τον πήχη με το Σχέδιο Αειφόρου Διαβίωσής της, προσφέροντας μια πανοραμική άποψη των προσπαθειών τους, από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως την προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας.

Πώς εμπλέκετε τα ενδιαφερόμενα μέρη στο ταξίδι σας για την αειφορία;

Η βιωσιμότητα είναι μια συλλογική προσπάθεια. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων, από υπαλλήλους έως προμηθευτές, πελάτες έως επενδυτές. Το Interface, ένας πρωτοπόρος στα βιώσιμα δάπεδα, αποτελεί παράδειγμα αυτής της συμμετοχικής προσέγγισης. Η δέσμευσή τους «Mission Zero» δεν είναι ένα μοναχικό ταξίδι. Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία, με τακτικές δεσμεύσεις των ενδιαφερομένων και μια ανοιχτή πλατφόρμα για πράσινες καινοτομίες από τους εργαζόμενους.

Πώς ενθαρρύνετε την καινοτομία για την αειφορία;

Η πραγματική καινοτομία βρίσκεται στο πλέγμα της ανάγκης και της καινοτομίας. Και τι είναι πιο απαραίτητο από τη διασφάλιση ενός πράσινου μέλλοντος; Ο Tesla είναι το παιδί της αφίσας για αυτό το παράδειγμα, ωθώντας το φάκελο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που όχι μόνο επαναπροσδιορίζουν τις βιομηχανίες αλλά και ωθούν την παγκόσμια στροφή προς τη βιώσιμη ενέργεια.

Πώς προετοιμάζεστε για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες βιωσιμότητας;

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, αλλά το πώς αντιδρούμε σε αυτήν διαφοροποιεί τους ηγέτες από τους οπαδούς. Η IKEA έχει μετατρέψει τις πιθανές κλιματικές απειλές σε λεωφόρους για καινοτομία. Η στρατηγική τους να γίνουν «θετικές για το κλίμα» έως το 2030 δεν αφορά μόνο τον μετριασμό των κινδύνων. πρόκειται για την εκμετάλλευση των μυριάδων ευκαιριών που παρουσιάζει η πράσινη μετάβαση.

Η βιωσιμότητα δεν είναι μια απλή υποσημείωση σε μια εταιρική έκθεση ή μια φευγαλέα τάση. Είναι μια ξεκάθαρη έκκληση προς τους CEO να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν ένα μέλλον που δεν είναι μόνο κερδοφόρο, αλλά και βιώσιμο. Είναι μια ηθική επιταγή και μια επιχειρηματική στρατηγική όλα σε ένα – ένας οδικός χάρτης για ανθεκτικότητα, καινοτομία και ευημερία. Διευθύνοντες σύμβουλοι, το βάρος είναι σε εσάς: να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις, να αναζητήσετε τις απαντήσεις τους και να οδηγήσετε τους οργανισμούς σας σε ένα πιο πράσινο αύριο.

Spiros Andriotis

Είμαι δημιουργός καινοτόμων ιδεών, με ανοιχτό μυαλό και ενθουσιώδης για τις επιχειρηματικές προκλήσεις. Η άποψη χρειάζεται μερίδιο γνώσης και εμπειρίας. Το ρίσκο είναι για λίγους και τολμηρούς & η δικαίωση έρχεται με την υπομονή .και την επιμονή στο στόχο ....

Loading
svg